Lund & Staun skal bygge bæredygtig børnehave i Aalborgs Karolinelund

18/05/16

Efter en netop afsluttet totalentreprisekonkurrence bliver den planlagte børnehave i Aalborgs centrale folkepark, Karolinelund, nu en realitet. Vinderteamet, som blandt andet består af Lund & Staun, kan se frem til at opføre et byggeri med tydeligt fokus på både bæredygtighed og kommunens pædagogiske visioner.

Foruden, at man hos Aalborg Kommune har lagt vægt på, at børnehaven skal passe ind i Karolinelundens uformelle karakter, har man ønsket en arkitektur, som kan motivere børnenes leg, aktivere dem fysisk og mentalt samt inspirere til læring både ude og inde. Samtidigt har der været krav om at følge kommunens nye bæredygtighedsmanual, ligesom det bliver det første DGNB-certificerede byggeri med Aalborg Kommune som bygherre.

Blandt styrkerne ved det vindende projekt fremhæver dommerbetænkningen blandt andet, at det giver gode muligheder for at omsætte de pædagogiske visioner til hverdagspædagogik både i bygningen og på legepladsen samt, at projektets grønne del er velbearbejdet og viser en gennemtænkt og velfungerende sammenhæng med parken.

Foruden Lund & Staun som totalentreprenør består vinderteamet af arkitektrådgiver Bjerg Arkitektur, MOE som ingeniørrådgiver og DGNB-auditor, landskabstegnestuen BY+LAND, som har tegnet udearealer og legeplads, samt af konsulentfirmaet Rum til Børn, der er specialiseret i at få arkitektur og pædagogik til at smelte sammen.

Et bæredygtigt 2020-byggeri til DGNB-platin

En af opgaverne for de tre teams, der var prækvalificeret til konkurrencen, bestod i at indarbejde bæredygtighed i bygningerne såvel som i udearealerne. Kommunen har fra starten ønsket et lavenergibyggeri efter 2020-reglerne, ligesom bæredygtighedsmanualen stiller en række krav til blandt andet robusthed, komfort, luftkvalitet, akustik og indretning. Henrik Staun, som er salgsdirektør og projektchef hos Lund & Staun, fortæller:

Aalborg Kommune har sat barren for bæredygtighed højt, og da vi plottede udbudsmaterialet og bæredygtighedsmanualen ind i en DGNB-matrice, så vi da også, at projektet ville score rigtigt godt. Der var ikke krav om at opnå en specifik DGNB-medalje, men børnehaven i Karolinelund er så centralt et projekt, at det fortjener noget ekstra. Derfor besluttede vi i samarbejde med vores rådgivere så at sige at sætte trumf på og opgradere det til DGNB-platin.

Opførelsen af børnehaven, som dermed har mulighed for at blive et af de meget få danske DGNB-platin-projekter, starter umiddelbart efter sommerferien og vil stå færdigt efter sommeren 2017.

Læs også:

Gå til nyhedsoversigten