Bæredygtigt byggeri: Velbesøgt debatmøde hos Lund & Staun

10/06/15

Samarbejde blev hurtigt et vigtigt tema, da erhvervsnetværket Sustainovation og den nordjyske byggevirksomhed, Lund & Staun, afholdte debatmøde om bæredygtigt byggeri i Nordjylland.

Debatmødet, som havde mere end 120 tilmeldte fra byggebranchen og bar overskriften ”Den bæredygtige vilje”, blev skudt i gang af en række indlæg fra et indbudt panel. Et panel, som foruden direktør i Danske Ark, Lene Espersen, og borgmesteren for henholdsvis Aalborg og Hjørring Kommune, Thomas Kastrup-Larsen og Arne Boelt, talte Niels Sloth, som er kontorchef hos Region Nordjylland, og Henrik Staun, salgsdirektør hos Lund & Staun.

Deltagerne i panelet gav udtryk for, at de hver især ser en stor vigtighed i, at der både bliver arbejdet mere med bæredygtigt byggeri – og at der bliver arbejdet mere sammen om bæredygtigt byggeri. I denne forbindelse understregede Lene Espersen, at det ikke nytter, at hver kommune opfinder sit eget bæredygtighedssystem, og at man som branche er nødt til at undgå den uoverskuelighed, der ligger i at have for mange systemer. Arne Boelt argumenterede desuden for vigtigheden af, at man i Nordjylland er sammen om at vise, at man vil have høj kvalitet i byggeriet, og at han i den forbindelse ønsker at bygge på certificeringssystemet DGNB.

Og netop spørgsmålet om DGNB syntes at hænge nøje sammen med ønsket om mere samarbejde, hvilket satte gang i debatten. En række spørgsmål fra salen gik således på, hvorvidt panelet ser DGNB som den standard, fremtidens bæredygtige byggeri skal hvile på. Niels Sloth kunne her fortælle, at man foruden de eksisterende seks DGNB-projekter, Region Nordjylland har fået opført, vil sende en række nye DGNB-projekter i udbud de kommende år. Thomas Kastrup-Larsen fortalte desuden, at man i Aalborg Kommune arbejder på en bæredygtighedsmanual, som hviler på DGNB, fordi man mener, at det er nemmere at arbejde efter det samme system – men han påpegede også, at der er en risiko for at hindre innovation, hvis man er for ensidig i sit valg af system.

Alt i alt gav debatten en tydelig indikation af, at man i Nordjylland ser bæredygtighed som en vigtig del af fremtidens byggeri, og at man mange steder ser et stort potentiale ved at bruge et certificeringssystem som grobund for et bedre og bredere samarbejde i branchen.

Gå til nyhedsoversigten