Festlig indvielse af bæredygtig børnehave i Aalborgs Karolinelund

Den nyopførte børnehave Karolinelund, giver Aalborg Kommune 99 ekstra børnehavepladser i midtbyen i den brugerdrevne folkepark af samme navn.

Den nyopførte børnehave Karolinelund, giver Aalborg Kommune 99 ekstra børnehavepladser i midtbyen i den brugerdrevne folkepark af samme navn.

Med afsæt i Aalborg Kommunes bæredygtighedsmanual og DGNB-systemet, har BJERG Arkitektur i samarbejde med totalentreprenør Lund & Staun, Landskabsarkitekterne Land + By og ingeniørfirma MOE leveret et byggeri, som står overfor at modtage den bedste medalje inden for DGNB-systemet; nemlig platin.
 
Det er tredje gang, den nordjyske entreprenør, Lund & Staun, prøver kræfter med DGNB-byggeri. Salgsdirektør, Henrik Staun, fortæller:

- Vi har tidligere opført et sølv-certificeret og et guld-certificeret byggeri, og nu glæder vi os til at få platin-certificeringen på børnehaven i Karolinelund endeligt på plads. Det har været en spændende og lærerig proces, som har budt på et tæt og konstruktivt samarbejde med bygherre og vores dygtige rådgiverteam.Lasse Myrrhøj, Rådgivende ingeniør MOE, tilføjer:

- Vi har udarbejdet dokumentation i forbindelse med præcertificering til DGNB platin og er nu i færd med dokumentation til den evalueringsrapport, der skal benyttes ved den endelige DGNB certificering hos Green Building Council Denmark. Under planlægningen af byggeriet er der lagt stor vægt på et sundt og godt indeklima.

Det har været en spændende og lærerig proces, som har budt på et tæt og konstruktivt samarbejde med bygherre og vores dygtige rådgiverteam

- Henrik Staun, Salgsdirektør i Lund & Staun.

Et byggeri til og for børn

 Partner og erfaren passivhus-arkitekt, BJERG arkitektur, Mark Krebs beretter:  

- Børnehaven er bygget efter retningslinjerne for passivhus-design, der er kendetegnet ved en stor bredde i de bæredygtige tiltag, der indbefatter energi, levetid, materialer, totaløkonomi samt menneskelige betragtninger. Samtidig er det en sund bygning til børn, der fordrer til en varieret og fleksibel hverdag, som er udformet så klimavenligt som overhovedet muligt i dialog med brugerne selv, hvor arkitektur og natur tænkes i ét.
 
Børnehaven er opført i træ, både i konstruktion og facade samt grønt tag, hvilket understreger byggeriets formsprog, hvor overgangen mellem ude og inde udviskes. Arkitekturen er designet til at tage hensyn til børnene og deres leg – fremfor at børnene skal tage hensyn til bygningen i deres leg. Det bæredygtigt børnehavebyggeri skaber livsvigtig læring, og den grundlæggende tanke, som ligger i projektets arkitektur, er, at en børnehave i sagens natur er et af livets første udviklingscenter, hvor grundstenen for opvækst, sociale interaktioner og læring lægges.
 
Landskabsarkitekt, BY + LAND Randi Elisabeth Knudsen tilføjer:

- I disponeringen af udearealerne er der indarbejdet områder med terrænbakker, som skal underbygge børnenes motoriske udvikling, legekrat, boldspil, nicheleg og fordybelse, formet omkring Karolinelunds store eksisterende karakteristiske træer.

Samarbejde og dialog om bæredygtighed

Pædagogisk leder i Karolinelund børnehave, Jane Kortsen, fortæller at der i forbindelse med opførelsen af børnehaven, har været en åben dialog med udgangspunkt i bæredygtighed:
 
- Bæredygtighed handler om alle de ting, vi gør i hverdagen, som har en konsekvens i fremtiden. Der har været holdt mange workshops og sidenhen møder med de relevante brugere. Det betyder, at det pædagogiske personale kommer til at arbejde i en børnehave, som rent indretningsmæssigt understøtter deres visioner for en god børnehave, samtidig med et godt arbejdsmiljø.

- Bæredygtighed handler om alle de ting, vi gør i hverdagen, som har en konsekvens i fremtiden

- Jane Kortsen, pædagogisk leder.

Jane Kortsen tilføjer:

- Jeg synes, at den helt store fordele ved børnehaven Karolinelund, er det fine samarbejde, der hele vejen igennem har været mellem os som fremtidige brugere af børnehaven, BJERG Arkitektur, AAKbygninger, Lund og Staun og resten af teamet; det betyder, at børnehaven udover at fremstå som et smukt og bæredygtigt byggeri, også understøtter den pædagogik, som skal praktiseres.